2024.05.19.

Szeptemberi Kátai vigadalom! Cimbaliband! Egyre jobban érezzük magunkat!

0

Rengeteg biztatást, segítőkész együttműködési szándékot, támogató felajánlást kaptunk pár nap alatt! Köszönjük nekik, és elsősorban Nagykáta Város Önkormányzata vezetőinek, hogy biztattak bennünket ennek a programnak a megszervezésére, hogy megteremtették az alapját a VIII. Tápió menti gyermek- és ifjúsági néptánctalálkozónak, a XXXVII. ’Kátai Tánctalálkozónak és az ezeket körbeölelő szabadtéri hagyományőrző programunknak. Köszönet a Tápiómente Táncegyüttesnek, alapítványuknak! Természetesen Vámos László művészeti vezető most is művészeti szempontból semmilyen kompromisszumot nem téve fogja meghívni a vendégegyütteseket, és a TME múltjához, jelenéhez méltó néptánc-, népzenei műsort állít össze! (A TME Alapítványa jelentős mértékű anyagi támogatást ad!) És az is természetes, hogy két napon át Terék József és barátai fognak muzsikálni! A TME és az ő fellépésük már önmagában is az egész kétnapos – reményeink szerint évről évre visszatérő – népművészeti-, hagyományőrző rendezvényünknek olyan minőségi garanciát jelent, amellyel jó értelemben reklámozhatjuk magunkat az egész Tápió-vidéken, talán majd azon túl is!

Ezen írásom konkrét apropója azonban az, hogy éppen most kaptam meg Unger Balázstól, a Cimbaliband zenekar vezetőjétől, hogy énekesnőjükkel, a 2013-as X Faktor győztesével, Danics Dórával együtt fellépnek nálunk! A rendezvényünk jellegéhez illő és méltó, népzenei és világzenei alapokra épülő, zeneileg sokszínű, virtuóz és vidám koncerttel ők zárják majd le szeptember 20-án, vasárnap az „őszi vigadalmukat”!

Nagyon köszönöm az Önkormányzat vezetőinek, hogy a Balázstól hozzám érkező baráti ajánlat elfogadására azonnal igent mondtak, és bár így programunk tervezett költségvetése megnövekedik, biztosítják erre is forrásokat!

Ez az őszi program nem valaminek az elmaradása miatt, nem valami helyett, nem valami, nem valakik ellen találtatott ki. Sokakkal való közös gondokozás eredménye, amelyről a művelődési központ dolgozói és a Tápiómente Táncegyüttes művészeti vezetője már egy-két éve sokat beszélgettek, tervezgettek. Természetesen, egy-egy kulturális esemény tervének mindig alkalmazkodnia kell az évről évre, hónapról változó adottságokhoz, lehetőségekhez, körülményekhez. Ilyen „változó” lehet egy szomszédos település nagyrendezvénye, egy hirtelen megjelenő pályázati lehetőség, az időjárás stb., de egy a források átcsoportosítására kényszerítő helyi-, országos-, vagy globális vis major, vészhelyzet… sajnos, mint a mostani pandémia is.

A nehézségek ellenére azonban úgy érezzük, hogy ezen régi álmunk megvalósítása most – igazítva ugyan a „változókhoz” – most nagyon jól indul! Nem csak megkaptuk az Önkormányzat támogatását, de kifejezetten kérték, kérik is egy jó hangulatú népművészeti sokszínű kulturális esemény megvalósítását.

Érezzük a nagykátaiak és már a szomszédos települések lakónak is a biztatását, segítő jó szándékát!

Hálásak vagyunk ezért, és el is fogadjuk mindenkitől, legyen az az Önkormányzat, művészeti vagy más csoport, vállalkozás, önzetlen magánember, de akár bármilyen politika közösség is! Köszönet érte!

Aki ismeri a Nagykátai Városi Könyvtár és Művelődési Központ működését, programjait és főleg annak többségében évek, évtizedek óta ott dolgozó munkatársait, tudja rólunk, hogy nálunk nem számít, hogy milyen világnézetű, milyen helyi vagy országos politikai közösséghez tartozik az, akinek bármilyen kulturális programját segítjük, megvalósítjuk, akivel együttműködünk, akinek ötleteit, véleményét megfontoljuk, akinek segítséget elfogadjuk!

Egy dolog érdekel bennünket: minél sokszínűbb, minél színvonalasabb kulturális és szórakoztató programokat tudjunk kínálni a nagykátaiaknak és a máshonnan érkezőknek is!

Kérjük azonban ezt tiszteletben tartani minden partnerünktől, támogatónktól, szereplőnktől, fellépőnktől, a kézműveseinktől a rendezvényeinken árusító vendéglátósokig!

Ez a ma még csak „munkacímen” „’Kátai őszi vigadalom” ne legyen része semmilyen helyi politikai közbeszédnek, csatának! Olyan örömmel, olyan lelkesedéssel, olyan sokak várakozásával kezdtünk ennek a programnak a szervezésbe!

Szeretettel várunk mindenkit, mindig, minden programunkra!

Tarnavölgyi László – NVKMK-igazgató

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.