2024.05.19.

Anima Musicӕ – Közönség született Nagykátán!

0

Több mint kétszázan, a parkban is minket figyelőkkel együtt közel háromszázan voltak kíváncsiak az Anima Musicӕ Kamarazenekar koncertjére 2020. augusztus 2-án, Nagykátán!

Legyen hát az első gratuláció a közönségé!

KÉPEK (TL) a  nagykatamuvkozpont.hu-n

KÉPEK  (TL) a művelődési központ facebook oldalán

KÉPEK  (ML) a művelődési központ facebook oldalán

Valljuk be, a klasszikus komolyzene általában nem az műfaj, amely egy-egy vidéki kisvárosban százas nagyságrendben töltené meg értő hallgatókkal, nézőkkel a helyi kulturális színtereket.

Ezért is volt felemelő érzés, hogy a kirakott 100 székünk már a kezdés előtt 20 perccel kevésnek bizonyult, és az elkészített 50 tartalék ülőalkalmatosság után újabb és újabbakat kellet kihoznunk a művelődési központból!

A NAGYKÁTAI MŰVKÖZPONT YOUTUBE CSATORNA (Iratkozzanak fel!)  VIDEÓJA

Voltak, akik „csak” a zene miatt jöttek el, mert koncertekre járnak Budapestre, rendszeresen hallgatnak ilyen muzsikát. Mások talán éppen azért, mert ritkán van alkalmuk élőben átélni egy ilyen élmény, és szerették volna kihasználni az alkalmat az „ismerkedésre” a komolyzenével. De sokan, ismerős és ismeretlen barátaink azt is átérezték, hogy ez a programunk most egészen különleges, hiszen a járványtól kínzott hónapok után, előszőr szervezhettünk meg egy kulturális eseményt. Jelenlétükkel bizonyítani kívánták, hogy Nagykátán értő, nyitott és fogékony közönsége van magas színvonalú művészeti eseményeknek is! Bennünk, a Nagykátai Városi Könyvtár és Művelődési Központ munkatársaiban erősítették így a hitet, hogy a „korlátos” hónapok alatt, majd a remélhetőleg hamarosan elkövetkező „szabad” hónapokban is érdemes lesz ehhez hasonló eseményeket meghirdetnünk!

Köszönjük a nagykátaiknak és a tápiószelei, a sülysápi, a szentlőrinckátai, tápiószentmártoni… barátainknak, hogy velünk voltak ezen az emlékezetes késő délutánon!

A Junior Prima díjas Nemzeti Ifjúsági Kamarazenekar (azEmberi Erőforrások Minisztériuma a kitüntető, három évig viselhető címet 2018-ban adományozta kimagasló zenekari munkásságért a zenekarnak), azAnima Musicӕ a hazai és világ legrangosabb koncerttermeinek rendszeres meghívottjai. Önálló fellépéseik mellett itthon és külföldön is örömmel szerepelnek velük együtt a legnagyobb sztárok, szólista művészek is. Ilyen világszínvonalú művészeti közösség nagykátai megjelenésére én nem emlékszem az utóbbi 35 évből, de lehet, hogy a régebbi múltban sem volt még erre példa.

A zenekar küldetésének tekinti, hogy kisebb településekre, a kevésbé jelentős közművelődési helyszínekre is eljusson az általuk közvetített klasszikus és kortárs komolyzene. Jelentős számban adnak jótékonysági koncerteket.

A zenekart vezető G. Horváth László és felesége, Borsos Kata alig pár éve költözött Sülysápra, ahol szinte azonnal és önzetlenül kapcsolódtak be a kisváros kulturális életébe. Jómagam akkor az ottani közművelődési intézményt vezettem s innen származik az a rám nézve megtisztelő barátság, amelynek „hozadéka” volt ez a nagykátai koncert is. A fellépést a „Köszönjük, Magyarország!” program támogatta, de az e sorozatban megvalósítható pár esemény helyszíneként a zenekar és vezetője maga választotta be Nagykátát is, így hát: „Köszönjük, Anima Musicӕ!”

 (G. Horváth László szeretné, ha a zenekar egy kicsit „Tápió menti” is lenne, és bár bizonyára nem tudnak minden felkérést elfogadni, de a településinken való rendszeres fellépéseikkel örömmel népszerűsítenék e kisvidéken is a komolyzenét. Legyen ennek központja Nagykáta!)

Az új helyszín, a művelődési központ bejárata előtti lépcső, a parkoló, a lezárt utca (köszönet a rendőrség munkatársainak, a közterület fenntartóknak és a polgárőreinknek!), a szemben lévő park annak ellenére különös atmoszférát adott e koncertnek, hogy időnként beszűrődött ide a harangzúgás, egy-egy távoli autó motorjának a hangjai is. (A közeli játszótér zsivaja sem volt talán túl nagy, de a következő alkalmakkor majd egy kis türelmet kérünk a gyerekektől és a szülőktől egy-egy rövid órára.)

A 60 perces koncert végén állva tapsolt a közönség!

A fellépés után sokáig beszélgettünk a zenekar tagjaival és a művészházaspárral (köszönet Tóth István tanácsnok úrnak a Czakó-Hús Kft-től érkező vendéglátás szponzorálásáért!), akik mind hálásak voltak a remek közönségért, az egyedi helyszínért, az intézmény munkatársainak a szervezésért és a barátságos, otthonos hangulat megteremtéséért.

Nagy örömmel és egész biztosan újra eljönnek majd Nagykátára, talán mint zenekar tagjaiból is álló  Quartetto Speranza vonósnégyessel, vagy szólókoncertekkel. (Legközelebb októberben, a gyerekeknek szóló bevezető, „mesélő” előadással a Lázár Ervin program keretében járnak majd nálunk.)

Kérem hát a mostani nagyszerű közönségünket, hogy ne csak jöjjenek majd el a legközelebbi zenei, komolyzenei eseményünkre, hanem hozzák el barátaikat is! Legyen Nagykátán e közönségből és a majdan csatlakozókból egy a város és a Tápió-vidék minőségi kultúráját jelenlétükkel rendeszeresen támogató közösség!

Köszönöm, hogy eljöttek, hogy eljöttetek!

„Köszönjük, Anima Musicӕ!”

Tarnavölgyi László

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.