2024.05.19.

Nemcsak hallgatni, de kézbe venni, nézni, lapozgatni, olvasni is nagyon jó Terék József immár 36. kiadványát, a Magyar Szív címmel még a tavalyi év legvégén megjelent CD-t.

A lemezen magyar nóták és olyan klasszikus művek hangzanak el, mint az A-moll csárdás, a Kállai kettős, az Ott, ahol zúg az a négy folyó vagy éppen a Besame mucho, de ezek mellett igazán izgalmasak, egyediek a saját szerzemények is: a Trianon keringő, a Tápiószele 800, a Gödöllői Kastély verbunkja, Hévízgyörk verbunkja.

A muzsikát ingyenesen meghallgathatják Terék József YouTube csatornáján , de a rendkívül szép keményborító és a lemez mellett olvasható tartalmas, színes képekkel gazdagon illusztrált ismertető füzet miatt is „kézzel foghatóan” is ott a helye a kiadványnak a Tápió mentén élő, ahhoz kötődő zene- és kultúra kedvelő emberek polcain.

A tápiószelei származású Terék József sokrétő munkásságának fontos része, hogy évek óta ő vezeti a Nagykátai Városi Könyvtár és Művelődési Központban működő Tápiómente Táncegyüttes zenekarát is. Ezer szállal kötődik hát a városhoz, a Tápió mentéhez és intézményünkhöz is.

Előadóművészi és a Tápió-vidék népzenéjét, néprajzát kutató munkásságának rövidesen mind a 36 kiadványa – a már teljes Kucza-gyűjteményhez hasonlóan – egységesen, egy név alatt, egy polcon lesz megtalálható kézikönyvtárunkban! Bízunk benne, hogy remélhetően rövidesen újra nyithatunk, és ezen anyagok a Tápió mente kutatóinak, helytörténészeinek, történelemtanárainak is segítséget fognak nyújtani munkájukhoz!

Tarnavölgyi László

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.