2024.05.19.

Tápiómentéért-díj – “Képzeletbeli” átadó

0

mde

2020. november 15-én került volna sor a Nagykátai Városi Könyvtár és Művelődési Központban, a művelődési központ nagytermében a Tápió mentéért-díjak második alkalommal történő átadására. A díjat Terék József kezdeményezte azzal a céllal, hogy a Tápió mentéért bármely területen sokat tett kiválóságaink teljesítményét elismerhessük. A díj kezelésére a tápiószelei Blaskovich Múzeum Baráti Körét kérte fel. A döntéseket az általa felkért hat kurátor hozza meg. (Bővebben ITT olvashatnak erről.) Jómagam, mint a tapiokultura.hu szerkesztője egyike vagyok a kurátoroknak.  Ezt megtiszteltetésnek tartom, és mint a nagykátai közművelődési intézmény vezetője is kiemelkedően fontosnak tartom ezt a kezdeményezést. Intézményünk most és az elkövetkezőkben is segíti majd ezt az ügyet. Most vasárnap munkatársaimmal együtt a tavalyi tápiószelei átadóhoz méltó ünnepi programmal készültünk, de sajnos ezt az eseményt sem engedte a járvány megvalósítanunk!

Azonban a vírusnak el kell múlnia, és ha így lesz, akkor májusban vagy szeptemberben nagyszabású kulturális ünnepséggel fogjuk köszönteni a Tápió mentéért-díj 2020. évi elismertjeit. Bízunk benne, hogy e hét kiválóságnak családtagjai, barátai, tisztelői megtölthetik majd a nagytermünket!

Minden díjazottnak a magam, kurátortársaim és intézményünk nevében is gratulálok!

(Itt az elismertek nevét és okleveleik szövegét adom most közre. A tapiokultura.hu Facebook felületén laudációjukat is elolvashatják és képeket találnak. A tapiokultura.hu-n is visszatérek még erre az eseményre és hírt adunk erről a Nagykátai Híradó következő számában is.)

Basa László

„Posztumusz Tápió mentéért-díjat adományozunk Basa Lászlónak a Tápió mente településinek helytörténetét kutató, publikáló több évtizedes munkásságért, értékeinket írásaiban, előadásaiban bemutató önzetlen tevékenységéért, a történelemtanárként és katonai hagyományőrzőként a Tápió menti fiatalok hazaszeretetre nevelése érdekében végzett pedagógusi tevékenységéért, a Tavaszi Emlékhadjárat és a Tápióbicskei emlékcsata évenkénti eseményein való fáradhatatlan szolgálatáért.

Antalicz Csaba

Tápió mentéért díjat adományozunk Antalicz Csabának a Tápió mente természetvédelmének térségi, országos és nemzetközi népszerűsítésének érdeképben kifejtett több évtizedes, sokrétű tevékenységéért, az ifjúság környezettudatosságra, közösségi és egyéni felelősségvállalásra való neveléséért, a Tápió-vidék Természeti Értékeiért Közalapítvány, a farmosi Vízparti Élet Oktatóközpont, a göbölyjárásai Ifjúsági Szálláshely működtetéséért végzett munkájáért, a Tápió Natúrpark gondolatának megálmodásáért, alapjainak megszervezéséért.

Vidra Tamás

Tápió mentéért díjat adományozunk Vidra Tamásnak a Tápió mente természetvédelmi értékeinek megőrzése érdekében végzett szakmai munkásságáért, a Tápió-Hajta Természetvédelmi Körzet tájegységvezetőjeként elért eredményeiért, a Tápió menti tanösvények létrehozásáért, a Tápió-vidéki tudományos természetvédelmi kutatásokat összefoglaló tanulmánykötet megszerkesztéséért, sokoldalú előadói, népszerűsítő, a civil kezdeményezések, a térségi önkormányzatok és a szakmai szervezetek között kapcsolatot teremtő tevékenységéért.

Urbán Sándor

Tápió mentéért díjat adományozunk Urbán Sándornak a Tápió-vidék természeti értekei feltárásának kezdeményezéséért, megőrzéséért, bemutatása terén végzett több évtizedes tudományos munkásságáért, a Tápió mente madárvilágának, természetes élőhelyeinek védelmében, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Tápió-vidéki csoportjának megalapításban, működésében végzett tevékenységéért, a Tápó-Hajta Vidéke Természetvédelmi Körzet kialakításába való érdemeiéért, a térség iránt érzett szeretetéért, elkötelezettségéért.

Domján Lajos

Tápió mentéért díjat adományozunk Domján Lajosnak a Tápiómente Táncegyüttes magalapításában való szerepéért, félévszázados együttesvezetői munkásságáért, a Tápió mente néptánc-, népzene- és népdalkincsének megőrzéséért, átörökítéséért, generációkon átívelő tehetséggondozói tevékenységéért, kiemelkedő koreográfusi alkotásaiért, az együttes országos és nemzetközi hírnevének megalapozásáért, a Tápió-vidék nemzetközi folklór fesztiváljának, az országokon és a Tápió menti településeken átívelő ’Kátai Tánctalálkozóknak a megszervezéséért.

Walter János

Tápió mentéért díjat adományozunk Walter Jánosnak a Tápió-vidék egészét és a magyar néprajztudományt is gazdagító tápiószecsői folklórkincsnek és Ofella Sándor szellemi örökségének őrzéséért, átadásáért, az Ofella Sándor Hagyományőrző Népiegyüttes művészeti vezetéséért, a Családi Fészek Múzeum létrehozásáért, az abban folyó, a Tápió-vidék egészén népszerű értékőrző programok szervezéséért, ifjúságnevelő, közösségépítő tevékenységéért, több évtizedes települési, térségi és Pest megyei népművelői munkásságáért.

 Kucza Péter

Tápió mentéért díjat adományozunk Kucza Péternek a Tápió-vidék kor-, ipar-, helytörténeti és képzőművészeti dokumentumainak félévszázados, tudományos igényességű gyűjtéséért, az egyedülálló, felbecsülhetetlen értékű Tápió menti képeslapgyűjteményének létrehozásáért, gondozásáért, feldolgozásáért, az ezeket bemutató, kimagasló színvonalú 17 könyve megírásáért, szerkesztéséért, a hazai és nemzetközi szakkiállításokon elér nívódíjaiért, a Tápió mente településeinek kutatásáért.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.