2024.05.19.

Nyitunk!!!
Alig hisszük el, de NYITHATUNK végre mi is!

Pár napig csak a teraszon, de hát akkor legyen „TeraszKönyvtár”! Kedden (a felnőtteknek) és szerdán (a gyereknek) 13 és 17 óra között.

Csütörtökön és pénteken délelőtt csoportonként érkeznek majd hozzánk a nagykátai ovisok, akiknek egy kis minimajálissal készülünk a művelődési központtal szemben lévő parkban.

A hírek biztatóak és reméljük, hogy a jövő hét közepén már a könyvtár, a művelődési központ és a kiállítóhely épületében is szervezhetjük a programokat, fogadhatjuk a csoportjainkat, közösségeinket.

Veletek együtt mi is figyeljük a médiát, de a tényleges nyitás feltételeit majd a Magyar Közlönyben megjelent rendeletből fogjuk megtudni és betartani. Most csak azt mondhatom, hogy „úgy látszik”, hogy a 4 milliós oltási szám elérése után a gyerekek és az oltási igazolvánnyal rendelkezők előtt nyithatjuk ki az ajtónkat.

Tehát például jelenleg a Tápiómente Táncegyüttes gyerekei a „teraszon” (pld. az udvarunkon, a könyvtár udvarán) már próbálhatnának is, de ha szerencsénk van, akkor jövő hét péntekjén a nagyteremet is visszafoglalhatják maguknak. A felnőtt TME táncosok közül egy darabig csak az oltási igazolvánnyal rendelkezők jöhetnek próbálni. (Természetesen majd, ha a művészeti vezető, Vámos László jelzi ezt nekik, de a lehetőség a mi részünkről már adott!)

Ugyanez vonatkozik minden közösségünkre, a Fúvószenekartól, a Városi Kórustól a Katica Nyugdíjas Klub tagságáig, a különböző táncos, izgő-mozgó csoportunkig!

Rövidesen meghirdetjük majd, hogy melyik napokon milyen állandó programunkra jelentkezhetnek a felnőttek és melyekre írathatják be a gyerekeket a szülők, de hagy emeljek ki ezek közül két lehetőséget már most:

A járvány előtt a Tápiómente Táncegyüttes elérte a 120 fős taglétszámot! Bízunk benne, hogy a szülők újra hozzák, küldik majd a gyerekeket a próbákra, a fellépésekre! A felnőtt táncosoktól és az RT-től (Régi Táncosok) ezt el is várjuk😊 Nagyon várunk benneteket vissza! Jó lenne, ha megmaradna ez a 120-as szám!

Sőt!

Kedves óvodás, kisiskolás Szülők!

Jelentkezzenek be csemetéikkel a TME gyerekcsoportjaiba, akár már óvodás kortól! A kicsik szeretetteljes légkörben kiváló oktatóktól tanulják meg a néptánc alapjait. És még sok minden mást játékos formában, de az életkoruknak megfelelő fegyelmezettséggel: mozgáskultúra, testtartás, egymásra való odafigyelés, koncentráció, udvariassági alapszabályok, népdalok, szokások, játékok…

Aki csak egy-két évig jár kicsi gyermekként a TME „alapozó” csoportjaiba már gazdagodik élményekkel, tudással, de olyan tulajdonságai is erősödnek, amelyeknek hasznát veszi az iskolában is.

Aki pedig marad és az ifjúsági-utánpótlás csoportba, majd esetleg a nagyegyüttesbe is bekerül, az egy több mint félévszázados, a Tápió-vidéken kiemelkedő, országosan is elismert (legutóbb Örökség serleg) népművészeti közösség tagjává válik.

A másik program, lehetőség, amit ajánlani szeretnék, az a művelődési központ úszótanfolyama. A már több mint 30 éve, évről évre megszervezett nyári oktatás is több, mint egy tanfolyam. Itt is közösségé válik egy-egy kis csoport, ahol a testnevelő tanár oktatóktól, a népművelő kollégáktól rengeteg szeretetet, vidámságot, mosolyt és játékos, önfeledt délelőttöket is kapnak a gyerekek, akik közül a legtöbben évről-évre, újra is újra jelentkeznek hozzánk.

Hálásak vagyunk a szülőknek azért a bizalomért, amit idén is kaptunk tőlük! Egy nap leforgása alatt 65-en iratták be a gyermeküket hozzánk! Köszönjük! (Napról-napra gyarapodik a létszám! Van még hely, de aki biztosra akar menni, az mielőbb jelentkezzen!)

A tegnapi nap folyamán több régi partnerünkkel – szervezőkkel, előadókkal – is beszéltem.

Ahogyan az várható volt, most nagy a sorban állás a művészek, fellépők előtt. A másfél év alatt mi is tucatnyi programot álmodtunk meg készítettünk elő és aztán szomorúan engedtünk el.

Most indul az „újratervezés”, de ehhez is kérünk egy kis türelmet!

Ami biztos: „Leadtuk az igényünket” a Duma Színháznak, hiszen a vírus előtt tucatnyi teltházas előadásuk volt nálunk.

Követőink emlékeznek még talán, hogy anno a Körúti Színház előadásaira már a bérleteket is meghirdettük. Galambos Zoltán igazgató úrral együtt mi is abban reménykedünk, hogy akár már a nyáron is lenne közönsége egy szórakoztató, vidám darabnak. (A Körúti Színház társulatában olyan színészek is szerepelnek, mint a Kossuth-díjas Esztergályos Cecília, a szintén a Kossuth-díjas Koncz Gábor, Kautczky Armand, Koltai Róbert, a Barátok közt című sorozatból ismert Gyebnár Csekka, a humoristaként is népszerű Janklovics Péter vagy Beleznay Endre.)

Mák István barátomnak is jeleztem, hogy 2020 decembere után 2021 decemberében is meghirdetett P. Mobil koncertre most tényleg „vevők vagyunk”, de az általa közvetített rockzenekarok közül akár mást, másokat is szívesen látnánk Nagykátán.

Természetesen, más „populáris” stílusú előadót, előadókat is megpróbálunk még az idén meginvitálni.

A tavalyi esztendő kiemelkedően magasszínvonalú kulturális és nagy közönségsikert arató eseménye volt a Nemzeti Ifjúsági Zenekara címet is viselő Anima Musicae Kamarazenekar szabadtéri, komolyzenei koncertje. Barátaimmal, G. Horváth László művészetivezetővel, feleségével, Borsos Kata hegedűművésszel többször is beszéltem: Számukra és a zenekar számára is meghatóan emlékezetes volt a nagykátai fellépés, szívesen jönnek majd idén is.

A Nagykátai Fúvószenekar vezetőjének, Szabó Ferenc igazgató úrnak pár napja a zeneszerzői tevékenységéről írtam. Biztos vagyok benne, hogy a zenekar újrakezdi próbáit a művelődési központunkban és hogy még az idén meg fognak ajándékozni egy zenei élménnyel ők is minket.

A Tápiómente Táncegyüttesnek is rengeteg próbája elmaradt az elmúlt másfél évben, és bár volt néhány sikeres nyári tábor, de idő kell majd ahhoz, hogy újra felkészültek legyenek és az eddig tőlük megszokott minőségben lépjenek a színpadra. Vámos László és az együttes minden tagja mindent megtesz majd azért, hogy ez mielőbb megvalósuljon, de semmit nem siettetünk el. Jó esély van arra, hogy az év végén már egy új műsor kerüljön előadásra, de ezt majd természetesen a művészeti vezető dönti el!

A szervezők úgy döntöttek, hogy rendhagyó módon, az április 4-én már másodjára elmaradt, a Tavaszi Emlékhadjárat részeként évek óta megrendezett Tápióbicskei hadijátéra idén június 4-én, pénteken kerül sor. Ezért is, és mert sok hagyományőrző barátunkat érinti ez az esemény és mert valamilyen formában intézményünk is bekapcsolódik majd a programba, úgy döntöttünk, hogy a június 5-re tervezett ’Kátai vigadalmat még nem szervezzük meg. Azonban gondolkodunk abban, hogy valamikor a nyár későbbi részében, akár augusztus 20-hoz „igazítottan” megvalósítjuk ezt a tervünket.

A nyárra álmodunk még egy gyereknapot is!

A TápióFesztet nem intézményünk szervezi, hanem Nagykáta Város Önkormányzata, de számunkra is kiemelten fontos program ez és mi is igyekszünk minden évben segíteni annak sikerét. Talán annyi már publikus lehet, hogy SZERETNÉNK, AKARJUK! Ha lehet majd fesztiválokat szervezni, akkor is szeptemberben valószínűleg még lesz, marad még néhány “vírus-szabály”! Ezért nem tudok most konkrétumot mondani. Ahogyan a szervezőktől megtudok bármit, azt közösségi felületeinken (https://www.facebook.com/muvkozpontnagykata) azonnal megosztom majd veletek. A rendezvény hivatalos honlapja https://www.tapiofeszt.hu/ ezért nem “éles” még, de majd ott is megtalálható lesz minden hivatalos információ, ha elérkezik annak az ideje.

A tavalyi esztendőben elmaradt a Tápió mentéért-díj elismertjei tiszteletére szervezett kulturális programunk, ünnepségünk. Idén már 2021. év díjazottjainak átadóünnepségére készülhetünk, de alkalom lesz ez arra is, hogy a tavaly kitüntettek, köztük több nagykátai kötődésű előtt is tiszteleghessünk majd novemberben.

Remélem marad még őszi időpont a Juhász László és Egri Zsolt barátaim nevéhez köthető borestnek is

Programfelsorolásunk most még csak terv, és még sok más ötletünk is van, de jelezni, jelentkezni szeretnénk:

A Nagykátai Városi Könyvtár és Művelődési Központ (is) ÚJRAKEZDI!

Várjuk önöket, várunk benneteket!

Tarnavölgyi László – igazgató

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.