2024.05.19.

Nagykáta és Sülysáp a Petőfi 200-ban!

0

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Petőfő 200 – Petőfi Klubok néven 1+1 éves projektet indított útjára március 11-én, amelynek keretében évente 30-40 kulturális esemény – koncert, író-olvasó találkozó, ismeretterjesztő-, pódium-, és színházi előadás, gyermekprogram, képzőművészeti kiállítás… – ingyenesen érkezik majd azon 100 településre, amelyeknek közművelődési intézményeit az együttműködésre felkérték.

https://photos.app.goo.gl/6C5FVTn9EmaRUbsAA

A programot március 22-én egy közös kulturális eseménnyel a sülysápi Wass Albert Művelődési Központban nyitotta meg jelképesen Czerván György országgyűlési képviselő úr, aki később kiemelte, hogy Nagykáta és Sülysáp közel 4000! település közül került bele a támogatottak százasába! Ő is, mi is megtiszteltesnek érezzük ezt a lehetőséget, hiszen ezzel a két Tápió-vidéki kisvárosban működő közművelődési intézmények tevékenységét, az itt jelenleg és régebben dolgozók munkáját is elismerték.

A rendezvényen jelen volt, majd a Wiliams TV-nek (a Tápió-vidéki körzetben az 501-es csatorna) országgyűlési képviselő úrral közösen nyilatkozott a programot kezelő Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei igazgatója, Kun Zsófia is.

A vidéki közművelődési intézmények munkatársainak ritkán van alkalmuk arra, hogy a szomszédos településeken dolgozó kollégákkal találkozzanak. Kivételesen most a Nagykátai Városi Könyvtár és Művelődési Központ csapatából a legtöbben eljutottunk erre a programra. „Szomszédoltunk”. Magam, mint aki tíz évig voltam sülysápi népművelő, örömmel láttam, hogy az utóbbi 2-3 évben is milyen szépen (újra) megújult, megfrissült az intézmény! Horinka László polgármester úr és Katus Norbert alpolgármester úr, a Képviselő-testület mindig is kiemelten támogatta a település közművelődését. Ma is hálás vagyok nekik ezért!

A „Wass-ra” jellemző az „otthonos”, őszinte vendégszeretet. Puskás Réka igazgatóasszony nagyon szépen előkészítette, összeállította a programot. Szép, igényes környezet, baráti jó szó fogadott minket, nagykátaikat is.

A Sülysápon élő művészházaspár, G. Horváth László és Borsos Kata hegedűművészek előadása, a helyi Móra Ferenc Általános Iskola műsora mellett Nagykátát Kocsis Zoltán tanár úr, a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola igazgatóhelyettese és a Tápiómente Táncegyüttes párosa (Pesti Viktória és Gajdos Sebestyén) képviselte. Köszönjük!

„Nemzeti Művelődési Intézet: A PETŐFI KLUBOK INDULÁSA

Háttéranyag

Előzmények

A Magyar Országgyűlés 2020 decemberében döntött arról, hogy a 2022-es és 2023-as esztendőt Petőfi Sándor-emlékévvé nyilvánítja a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb és legismertebb alakja születésének 200. évfordulója alkalmából.

Az emlékév egyik kiemelt tevékenysége a reformkori szellemiséget tükröző Petőfi Klubok Kárpát-medencei hálózatának kialakítása, amelynek elindulását prof. dr. Kásler Miklós miniszter úr 2022. 03. 11-én jelentette be.

A bicentenáriumhoz kapcsolódva az országos közfeladatot ellátó Nemzeti Művelődési Intézet a költőfejedelem születésének 200. évfordulójához a Petőfi Klubokban számos közösségépítő programmal, rendezvénnyel, valamint színvonalas kulturális eseménnyel csatlakozik kultúrstratégiai intézményi partnereivel

Partnerek

Az anyaországi és a külhoni magyarság részvételére építő, helyi közösségeket megerősítő kezdeményezést, a Petőfi Klubok hálózatát a Nemzeti Művelődési Intézet együttműködő tartalomszolgáltató partnereivel, többek között (részletes lista mellékletben) a Déryné Program, a Filharmónia Magyarország, a Hagyományok Háza, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Petőfi Kulturális Ügynökség, a Népfőiskola Alapítvány, valamint a Nemzeti Filmintézet közreműködésével indítja útjára.

A Petőfi Klub célja

A Petőfi Klubok azontúl, hogy megismertetik a résztvevőket Petőfi Sándor életművével és szakmai pályafutásával, a nemzeti törekvéseket megerősítő, társadalmi és gazdasági változásokat generáló reformkorba is betekintést engednek. Különös tekintettel a kulturális örökségünk és identitásunk alapját képező magyar nyelv hivatalossá tételére, a nemzeti kultúra megszilárdulására, a kulturális intézmények megalakulására és a civil szervezetek robbanásszerű fejlődésére.

A program – a kezdeményezők szándéka szerint – a reformkor szellemiségéhez méltó kulturális alkalmakat juttat a településekre, amely alkalmak közvetlen lehetőséget teremtenek a nemzeti értékek megismerésére, történelmi, művelődéstörténeti és szépirodalmi tudásbővítésre, szórakozásra, továbbá a személyes és közvetlen kapcsolatokra építő, azokat erősítő közösségi együttlétekre és az online kapcsolódásra is.

A Petőfi Klubok megvalósulásával idén 100 (88 magyarországi és 12 külhoni) település kapcsolódhat a program keretében megvalósuló kulturális programokokhoz, míg 2023-ban további 100 település csatlakozik a Kárpát-medencei klubhálózathoz.

(A 2022-es év települési listája, megyénkénti bontásban a mellékletben olvasható)

Az együttműködő partnerek feladatai

A közös célt méltón reprezentálja a közreműködő szervezetek impozáns névsora is, amely országos kultúrstratégiai, közművelődési, közgyűjteményi, művészeti, valamint tudományos intézmények és országos szervezetek példaértékű együttműködését mutatja.

A programsorozat megvalósításában együttműködő országos szervezetek komoly- és könnyűzenei koncertekkel, színházi és irodalmi előadásokkal, könyv- és folyóirat-bemutatókkal, kiállításokkal, vetítésekkel járulnak hozzá a kulturális kínálat sokszínűségéhez.

A Nemzeti Művelődési Intézet nagy tapasztalattal rendelkezik a mostanihoz hasonló hálózatépítő programok menedzselésében, a szervezet kiemelt stratégiai célja, hogy támogassa az anyaországi és külhoni magyar közösségek értékfeltáró tevékenységét, segítséget nyújtson a tárgyi és szellemi értékek, hagyományok megismeréséhez, megőrzéséhez és a magyar identitásuk mindennapi megéléséhez. E célok vezérelték többek között a 2020-ban lefolytatott Kárpát-medencei Petőfi-kutatást, a települési értékfeltárást támogató fejlesztéseket, az olvasóköröket népszerűsítő Falusi Krónika rendezvénysorozatot, továbbá most, az emlékév keretében elindított Petőfi Klubokból létrejövő hálózat elindítását is. A program sikeréhez a Nemzeti Művelődési Intézet a Petőfi Klubok erőforrásainak stratégiai tervezésével, logisztikai és hálózatépítő tapasztalataival, valamint a központi programkoordinációval járul hozzá.

A bekapcsolódó települések helyszín, szakember és helyi szervezőmunka biztosításával erősítik a Kárpát-medencei programot.

Várható hatások, eredmények

  • Helyi kulturális élet felpezsdülése.
  • Petőfi Sándor emlékének interaktív, a fiatalokat is bevonó és megszólító megőrzése.
  • Új közösségek indulása és azok megerősítése.
  • Helyi amatőr művészeti kezdeményezések, akciók elindulása.
  • Hazai és külhoni települések, intézmények közötti kapcsolatok kialakulása.
  • Nemzeti és települési identitás erősödése.
  • Generációk közötti párbeszéd elmélyülése.
  • Tudástranszfer – a klubban átadott ismeretek vagy élmények további programok, kezdeményezések, új értékalapú közösségi tevékenységek alapjául is szolgálhatnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.