2024.05.19.

Kutatások a Tápió mentén – I. Tápió menti Szakmai Konferencia

0

2022. április 30-án került megrendezésre Nagykátán, a Művelődési Központ Nagytermében délelőtt 10 órai kezdettel az I. Tápió menti szakmai konferencia, mely történelmi jelentőségű tudományos esemény volt a Tápió mentén, hiszen ilyen jellegű szakmai ismeretátadás még nem valósult meg a vidéken.

KÉPEK
Mégha korábban voltak is erre irányuló elgondolások az elmúlt években – kerekasztal beszélgetések formájában Sülysápon –, a tudományos prezentációkból, illetve tudományos fokozattal rendelkezők és helytörténeti kutatókból álló szakmai grémium párbeszéde, prezentációiknak bemutatása most valósult meg első ízben. Többen az 1985-ben, Ikvai Nándor szerkesztésében megjelentetett „Tápió mente néprajza” című kétkötetes monográfiájának reflektálási konferenciájának nevezték ezt a napot, hiszen a 37 évvel ezelőtt megjelent könyvekről ilyen jellegű szakmai és tudományos ismertetőt nem adtak azok az előadók, ami még anno kutatókként végeztek terepmunkát e vidék településein és tanulmányukkal járultak hozzá a kétkötetes monográfia szakmai tartalmának közreadásához. Mindezek mellett új kutatási témákkal is találkozhattunk, számos esetben eddig nem publikált ismeretekkel is.

A szakmai konferenciát Szabó István, Pest Megye Közgyűlésének elnöke, valamint Dorner Gábor, Nagykáta város polgármestere, a Bartók a Tápió mentén projektév fővédnöke nyitotta meg. Beszédeikben kiemelték a Tápió mente értékeinek tudományos szinten történő összegzésének, ismeretátadásának jelentőségeit, melyeknek helyi, regionális, megyei, illetve országos hatása van, egyben pedig példaként szolgálhat az ilyen párbeszédek elkezdésére más kistájak, országhatárral elválasztott régiók tekintetében.

Az első alkalommal megrendezett konferencián tizenegy kiváló előadást tekinthetett meg az, aki ellátogatott ezen a napon a művelődési központba. Professzorok, tudományos fokozattal rendelkező kutatók, helytörténeti kutatók, doktorandusz és egyetemi hallgatók alkották a meghívásos konferencia előadóinak sorát.

Dr. Anka László PhD történész, a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár munkatársa „Tápiószecső az országzászló mozgalomban” címmel tartott előadást.

A Tápió mentén is számos publikációt – kiemelten Tápiószecsőn és Tóalmáson – megjelentető kutató tudományos munkásságáról bővebben:

https://m2.mtmt.hu/gui2/?type=authors&mode=browse&sel=10019821

Dr. Baksa Brigitta PhD etnográfus, a váci Apor Vilmos Katolikus főiskola főiskolai tanára, magyar oktatás kategóriában Regionális Príma díjjal kitüntetett (2018) kutató, szerkesztő „A mendei evangélikus közösség ünnepi szokásai” címmel tartotta meg előadását, melyben kiemelt helyen szerepelt az általa kidolgozott, UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére 2011-ben felvételre került „Pünkösdi templomdíszítés mendei hagyománya”:

http://szellemikulturalisorokseg.hu/index0.php?name=0_punkosdi_templomdiszites

A kutató szakmai publikációs tevékenységéről bővebben:

https://m2.mtmt.hu/gui2/?type=authors&mode=browse&sel=authors10035141

Dr. Barna Gábor habil. CSc. DSc. néprajzkutató, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék egyetemi tanára, professor emeritus „Ünnepek és ünneplés a Tápió mentén” címmel tartotta meg előadását, melynek kapcsán számos terepmunkát végzett a Tápió mente településein az 1980-as évek első éveiben, ehhez kapcsolódó publikációja pedig megjelent az Ikvai kötet tanulmányaként 1985-ben. A Magyar Érdemrend tisztikeresztjével kitüntetett néprajzkutatót számos elismeréssel illették az elmúlt négy évtizedben, illetve számos hazai és nemzetközi tudományos társaság meghatározó tagja, melyről – és a kutató életútjáról – wikipédia oldalán bővebben is olvashatunk:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Barna_G%C3%A1bor_(n%C3%A9prajzkutat%C3%B3)

A kutató szakmai publikációs tevékenységéről bővebben:

https://m2.mtmt.hu/gui2/?type=authors&mode=browse&sel=authors10002039

Dr. Bathó Edit PhD etnográfus, a jászberényi Jász Múzeum igazgatója „Lakodalmi szokások a Tápió mentén a 20. században” címmel ismertette 1979-ben a Tápió mentén e témában végzett terepmunkájának eredményeit, melyről készített tanulmánya csak az Ikvai kötet megjelenése után jelent meg más publikáció formájában.

A Pulszky Ferenc-díjas kutató munkásságának rövid ismertetője itt érhető el:

https://jaszhelytortenet.hu/e-6-79-hortine-dr-batho-edit-phd.html

Szakmai publikációs tevékenységéről bővebben:

https://jaszmuzeum.hu/sites/default/files/batho_edit_szakmai_oneletrajza.pdf

Gócsáné Dr. Móró Csilla PhD történész a tápiószelei Blaskovich Múzeum igazgatója, Tápiószele Város Díszpolgára legfőbb kutatási területéhez – a Blaskovich fivérek, illetve a Blaskovich család múltja, jelene, történelmi emlékezete – kapcsolódóan „A Blaskovich család társadalmi szerepvállalása a Tápió mentén” címmel tartott előadást. Az említett Ikvai kötetben „Tápiógyörgye birtokviszonyai” címmel jelent meg 1985-ben tanulmánya, terepmunkájának eredményeként.

Szakmai publikációs tevékenységéről bővebben:

http://blaskovichmuzeum.hu/kiadvanyok/konyvek

Dr. Karácsony Zoltán PhD néptánckutató, az ELKH BTK Zenetudományi Intézet Néptánc és Népzenei Archívum tudományos munkatársa „Tápió mente táncfolklorisztikája” címmel tartotta meg előadását Martin György néptánckutatási eredményeinek szemléletében.

Szakmai publikációs tevékenységéről bővebben:

https://m2.mtmt.hu/gui2/?type=authors&mode=browse&sel=authors10017643

Dr. Király Katalin PhD etnológus, a Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézetének igazgatója „Népzenekutatás a magyarországi szlovák falvakban” címmel tartott előadást, melyben a Tápió mente is helyt kapott Mende, Bénye, Sülysáp települések tekintetében, illetve a szakmai együttműködés keretén belül megvalósult két Tápió menti szlovák CD is előadásának részét képezte néhány gondolat erejéig.

Szakmai publikációs tevékenységéről bővebben:

http://slovakkultura.hu/hu/orszagos-rendszeres-kiadvanyok/

http://nemzetisegek.hu/repertorium/2017/05/belivek_6-8.pdf

Smid Zsófia, az ELTE néprajz szakos hallgatója (végzés éve: 2020) „Nagykátai népi játékok Koncz Zsuzsa kutatásaiban” címmel tartotta meg előadását, melynek eredményeként eddig nem közreadott ismeretanyag került bemutatásra. Kutatásai mellett a nagykátai Tápiómente Táncegyüttes aktív táncosa, a Toppantó egyik foglalkozásvezetője.

Szarvas Angéla, a Debreceni Egyetem Történelmi és Néprajzi Doktori Iskola doktorandusz hallgatója „Iskola a határon – a farmosi tanyasi iskolák” címmel tartotta meg előadását. Prezentációjából egy máig nem publikált témát ismerhettünk meg a Tápió mente kutatása tekintetében.

Terék József népzenekutató, Pest Megye Önkormányzatának kulturális szakreferense, a Magyar Művészeti Akadémia Köztestületi tagja „Bartók a Tápió mentén” címmel tartotta meg előadását.

Munkásságáról, szakmai és tudományos tevékenységéről bővebben:

www.terekjozsef.hu

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szerkeszt%C5%91:Ter%C3%A9k_J%C3%B3zsef
https://m2.mtmt.hu/gui2/?type=authors&mode=browse&sel=authors10072190

Walter János néprajzkutató „Tápiószecső néptánchagyományai” címmel tartotta meg előadását, melyből megismerhettük a település jellegzetes tánclépéseit, néptánctípusait, valamint a táncalkalmakat.

Munkásságáról, illetve az Ofella Sándor hagyományőrző Népi Együttesről bővebben:

https://ofellasandoralapitvany.webnode.hu/

A konferencia kísérőprogramjaként egy egyedülálló népviseleti kiállítás is megvalósult, hiszen Úri község tradicionális népviseletét ismerhették meg a kedves érdeklődők, melyet kiállítás és tárlatvezetés formájában valósított meg Szörfi Józsefné Solti Erzsébet, Úri Község Díszpolgára az egykoron létező BAB-USKA Tájház megálmodója, vezetője, tulajdonosa, kinek munkásságáról bővebben itt lehet további információkat szerezni:

https://www.tapiokultura.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=4054:tapio-menteert-dij-szorfi-jozsefne-solti-erzsebet&catid=17&Itemid=101

Az I. Tápió menti szakmai konferencia főszervezője a Tápiómente Közhasznú Alapítvány, illetve a nagykátai Tápiómente Táncegyüttes volt. Szervezői feladatok ellátásával segítette a megvalósítást Németh Csaba, a Debreceni Egyetem Történelmi és Néprajzi Doktori Iskola doktorandusz hallgatója, illetve a programnap lebonyolításában a Nagykátai Városi Könyvtár és Művelődési Központ munkatársai álltak rendelkezésünkre az előkészületek, valamint a programnap gördülékeny lebonyolítása érdekében.

A rendezvény főszervezője Vámos László, Harangozó Gyula-díjas táncművész, koreográfus, a nagykátai Tápiómente Táncegyüttes művészeti vezetője, illetve Terék József, a „Bartók a Tápió mentén” projektév ötletgazdája voltak. A „Bartók a Tápió mentén” projektév egy sikeresen benyújtott pályázat pozitív elbírálásának eredményeként az NKA Miniszteri támogatási keretéből valósulhat meg a Tápiómente Közhasznú Alapítvány által, Kozári Bernadett elnök vezetésével.

Valamennyi előadó, illetve a protokoll meghívottak és a szakmai előadók ajándékcsomagot vehettek át az alapítványtól és a táncegyüttestől, mely az erre az alkalomra megjelentetett „Kutatások a Tápió mentén – I. Tápió menti szakmai konferencia” kisfüzet, a Tápiómente Táncegyüttes 50 éves munkásságát bemutató kiadvány, a Bartók a Tápió mentén tanulmánykötet, valamint egy-egy névre szóló emléklap volt.

A rendezvény zárásaként Tarnavölgyi László, a Nagykátai Városi Könyvtár és Művelődési Központ igazgatója is megköszönte az előadóknak, a lebonyolítóknak, valamint a szervezőknek a szakmai és emberi munkát.

Minden bizonnyal évente megrendezésre kerülhet a szakmai és tudományos konferencia a Tápió mentén, melyre meghívásos alapon még nagyjából 60 kutatót tudunk felkérni, akik eddigi munkásságukkal kisebb-nagyobb mértékben, de kötődtek, kötődnek a Tápió mentéhez. Kétévente elkészülhetnek az újabb tanulmánykötetek, folytatva ezzel is Ikvai Nándor elgondolását 2023-ban, halálának 35. évfordulója alkalmából: tárjuk fel még jobban e kistáj értékeit, és tegyük ezt lehetőségeinkhez mérten minél szélesebb körben, alázattal, hittel, szeretettel.

Terék József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.