2024.05.19.

500+1 okból: Elmarad az első „Kátai vigadalom”!

0

Aki figyelmesen követei a járványhelyzettel kapcsolatos korlátozásokról szóló híradásokat, az már napok óta sejthette ezt, hiszen július 30-án a Kormány, az eredeti tervekkel, reményeinkkel szemben, nem oldotta fel a zenés-táncos rendezvényekre vonatkozó korlátozást, azaz a résztvevők számának 500 főben való maximalizálását.

A „Kátai vigadalmat” a hagyományőrzésre, a népművészetre, a helyi kézművesekre, lovaskultúrára, a gyerekekre, a nagykátai és Tápió menti értékekre koncentráló családi napnak álmodtuk meg. A program tervének első megjelenésének pillanatától folyamatosan érkeztek barátainktól az ötletek. Rengetegen ajánlottak fel maguk által megvalósított eseményelemeket, fizika, vagy anyagi segítséget is. Hálásak vagyunk ezért!

Éppen ezen felajánlások és a vigadalom keretében megvalósuló ’Kátai Tánctalálkozó, a nyugdíjasok járási találkozója és főzőversenye, a lovasok, fogatosok közössége, a sok kiállító miatt már az első héten eldőlt a számunkra, hogy itt nem gondolkodhatunk 500 fős korlátozásban. (Önmagában csak a TME 120 tagú, és e 120-hoz adjunk hozzá minimum 1 hozzátartozót, az már 240 fő! A szomszédos településekről érkező nyugdíjasok is 120-160-an szoktak lenni és a Tápió menti lovastársadalom megmozdulásainak is nagy hagyománya van Nagykátán…. Bizony, a segítőkkel, szervezőkkel, polgárőrökkel, árusokkal, stb. közönség nélkül is lettünk volna már félezren!

A múlthónap vége óta eltelt párnapban kerestük a lehetőségét, hogy valamilyen „pótmegoldást” találjunk, de annyira egésznek éreztük ezt az új programot, hogy a munkatársaimmal együtt magam is, Vámos László, a TME művészeti vezetője és Szabó Károly, a Katica Nyugdíjas Klub elnőke is, úgy döntöttünk, hogy lemondunk a vigadalomról, benne a tánctalálkozóról, a nyugdíjasok találkozójáról is.

Higgyék el, nekünk, e programot megálmodóknak most a legnehezebb! Két hónapja szervezzük ezt a programot. Sok tucatnyi megbeszélésen, meggyőzésen, egészséges kompromisszum megkötésén vagyunk túl és jónéhány megoldhatatlannak tűnő akadályt hárítottunk el.

De nem az energiánkat, a munkánkat sajnáljuk!

Sokkal inkább fáj, hogy az a rengeteg biztatás, pozitív energia, jó szó, jó tanács, bennünket, szervezőket motiváló lelkesedés vész most kárba, amit a nagykátaiaktól, tőletek, barátainktól kaptunk!

De kárba vész-e?

Reméljük, nem!

Talán most kesernyés íze van annak, ha azt mondom: A „Kátai Vigadalom” nem marad el, csak a dátum nem 2020 szeptembere, hanem 2021 tavasza lesz!

A tőletek kapott lendületet és bennünk lévő lelkesedést megtartjuk! Új ötletekkel kiegészítjük, gazdagítjuk, tovább szervezzük, alaposan előkészítjük, és jövő tavasszal megvalósítjuk az első „Kátai Vigadalmat”!

Eddig sem álltunk meg! Amit a folyamatosan változó korlátozó intézkedések megengedtek, azt kitaláltuk, megvalósítottuk. Rengeteg gyermeknek szereztünk örömöt az úszótanfolyammal, a könyvtáros táborokkal, a TME mátrafüredi táborával. A „teraszkönyvtár”, a „strandkönyvtár” a gyerekek mellett az időseknek, a felnőtteknek is „bejött”. Meglepetéskoncertet adtunk fiatal barátainkkal Dózsa György úton, besegítettünk a kis focisták nyári táborba, hordtuk az időseknek gyógyszereket, bevásároltunk, szórólapoztunk… Szeretik az emberek a videóinkat, a Facebook oldalainknak és az új honlapunknak is egyre több követője van.
És itt volt a múlt vasárnap, amikor soha nem látott számú értő, nyitott, érzékeny közösség állva tapsolta meg Magyarország egyik legelismertebb komolyzenei kamarazenekarát!

Bízunk benne, hogy sokan váltják majd meg belépőjegyeiket szombaton a strandra is, ahol egy kiváló zenekar fog délidőben muzsikálni és reméljük, hogy az előkészített többi, 500 fő alatti programunk – sok lesz! – is megvalósulhat!

Ezek egyikeként, szeptember 20-án, vasárnap megpróbáljuk megteremteni annak a feltételeit, hogy szabadtéren, 500 fő alatti közönség számára megvalósítsuk a Cimbaliband koncertet. Kérünk majd mindenkit, hogy a járvány miatti „kompromisszumos” feltételeket türelemmel fogadják el!

Ennek és további programjainknak részleteit folyamatosan közöljük honlapunkon és közösségi felületeinken!

Várjuk Önöket szeretettel!

Tarnavölgyi László – igazgató-népművelő

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.